Sokrates som andlig barnmorska

Sokrates idé bakom barmorskemetoden (dialektiken) var att man, genom att ställa de rätta frågorna till en individ, skulle få individen att rikta sin uppmärksamhet mot det obegränsade, odelbara, icke-sönderfallande och eviga - idévärlden eller den "gudomliga" världen.

 

Genom att få individen att rikta sin uppmärksamhet mot det "gudomliga", skulle han eller hon tränas att fokusera på det väsentliga och därigenom kunna bli vis. De insikter man når fram till på detta sätt skulle kunna säkerställa att man efter döden klarar av att sträcka sig mot de "gudomliga världarna".


Sokratiska dialoger går ut på att rikta uppmärksamheten mot kvalitet istället för fysiska kvantiteter. Enligt Sokrates var dialektiken (den sokratiska barnmorskemetoden) den ädlaste av alla konster, eftersom den befriade människan från okunnighet och gav henne visdom.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Etikettmoln