Ett tomt bläddrande mellan tv-kanaler

När jag var ung fanns det bara en tv-kanal i Sverige.

 

Man kunde inte bläddra mellan kanalerna. Det fanns inte heller något internet att surfa på. Det gick inte att slösa bort sin tid på sådana aktiviteter. Istället var man tvungen att hitta på andra sätt att kasta bort denna (om man använder den rätt) oerhört värdefulla gåva. Man kunde ha tråkigt, vilket inte behöver vara så dumt.

 

Kanske var det någon som lessnade på att ha tråkigt och därför skapade något värdefullt ur tråkigheten. Andra bar sig illa åt och lät sig sänkas djupare ner i okunnighetens träsk, genom att bryta upp från tråkigheten och ägna sig åt olika destruktiva (för den andliga varelsen) aktiviteter, såsom att konsumera kemiska substanser eller ägna sig åt aktiviteter som var skadliga för andra. Åter andra fördrev tiden med att ägna sig åt aktiviteter som varken gav något vare sig positivt eller negativt utbyte.

 

Men nu har vi haft olika tv-kanaler att välja på i ett halvsekel, så vi har kunnat ägna oss åt att lösa tråkighetsproblemet med tv-kanalbläddrande under flera decennier. Genom internet kan vi slösa bort den värdefulla gåvan på ytterligare ett sätt som inte känns så tråkigt.

 

Använda tråkigheten till något bra
Jag passar på att erkänna att jag har slösat bort mycket av min tid på tv-kanalbläddrande. Mer än en gång reflekterade jag över att det inte var smart att tillåta mig att vara så fruktansvärt mycket effekt av ett inflöde, som jag egentligen inte ens visste om jag ville ha. Jo, jag erkänner att det någon gång hände att jag råkade stöta på något som var intressant. Men oftast kunde jag efteråt konstatera att jag lika gärna kunde ha haft tråkigt. Kanske kunde jag ha använt den tråkigheten till att ta mig själv i kragen och skapa något mer konstruktivt.

 

Jag har även slösat tid på att surfa på nätet. Men nu har jag skärpt mig. Jag har börjat skilja det väsentliga från det oväsentliga och lyckats disciplinera mig själv lite bättre.

 

Lär dig flöda ut, inte bara ta emot
Det jag vill komma till är att människan i väldigt hög grad är en "effektvarelse", en varelse som hela tiden tar emot istället för att flöda ut. Den levande meditationen syftar till att förbättra individens förmåga att vara orsak. Som människa är man inte orsak. Men som andlig varelse kan man vara orsak. En andlig varelse som tillbringat långa tidsrymder som "sövd", är övertygad om att hon är en kropp som är en skapad av slumpen och att hjärnan tänker åt henne, istället för att inse att hon är ett sant jag som inte är fysiskt.

 

En sådan varelse klarar inte med lätthet av att i sitt yrvakna tillstånd börja skapa. Levande meditation kan göra det lättare för henne att börja skapa, men det betyder inte att det går av sig själv. Oftast måste en yrvaken andlig varelse använda både piska och morot för att komma igång med skapandet.

 

Ett av fysiska universums syften är att göra det sanna jaget solitt och orörligt. Att studera livets och universums lagar är en bra början. För mig har det definitivt underlättat. Bara att komma till insikt om att det sanna jaget reinkarnerar under väldiga tidsrymder, har lärt mig att jag behöver kasta mitt begränsade mänskliga tålamod överbord och lägga mig till med andligt tålamod.

 

Gör inte som "normalsekten"
Det sanna jaget har tillgång till unika förmågor och möjligheter. Det går att inte gripa tag i dessa unika möjligheter genom att styra in sitt liv på "normalsektens" djupa hjulspår, genom att ägna sig åt tv-kanalbläddrande eller internetsurfande. Det går att ta emot gåvan och förvalta den för att bli mer orsak.

 

Jag vet att det finns väldigt bra tv-program, men det finns väldigt många fler dåliga. Tv:n kallas inte utan anledning för dumburken. Jag vet att internet rymmer mängder av värdefull information. Men det mesta på nätet är oväsentligt.

 

En listig fälla
Människan sitter fast i en välkonstruerad fälla. Levande meditation gör det möjligt för den som fastnat i fällan att ta sig ur den. Men vägen ur fungerar bara om hon är noga med att följa den moderna sokratiska metodens anvisningar.

 

Det kan anses bevisat många gånger om att mänsklighetens ansträngningar att ta sig loss ur fällan hittills inte varit framgångsrika. De flesta metoder solidifierar bara fällan.

 

Vad skulle du anse om någon som överger fungerande metoder enbart för att det började bli besvärligt att ta sig fram på vägen ut? En sådan person förtjänar inget annat än förakt.
Vad skulle hända om en individ som påbörjat sin vandring ut ur fällan plötsligt avbröt sin påbörjade resa, för att hon råkade få en så stor vinst att hon tyckte att hon fått så stora insikter och mådde så bra att hon inte längre behövde meditera?

 

Somliga anser att alla har rätt att själva bestämma sig för hur de ska ha det. Jo, givetvis har varje individ rätt att tänka själv och bilda sig sin egen uppfattning. Men sann vänskap kräver att man påpekar för individen att vägen ut ur fällan fortsätter bortom nästa krök.

 

En ny metod – som fungerar
Den moderna sokratiska metoden är något nytt. Den är en fungerande väg ut ur fällan. Innan vår moderna sokratiska metod skapades fanns det ingen väg som ledde hela vägen ut ur fällan. Jo, det säljs en väldig mängd dåligt fungerande metoder. Men ingen skicklig försäljare kan få en väg som leder åt fel håll att ta dig ut ur fällan.

 

Vår moderna sokratiska metod fungerar för de individer som har den karmiska läggning som behövs för att ta till sig vinsterna. Det gäller bara att använda sig av dessa verktyg och ge sig iväg på ett fantastiskt äventyr i riktning mot mer nyskapande över långa tidsrymder.

 

Svik inte dina vänner! Se till att de håller sig på vägen, så att de kan ta sig ur fällan. Om du inte hjälper dem kommer de inte komma loss.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln